visitor tracking Вещиците - позор и слава - 30 October 2015 - Blog - ET Neven- Neli Tomova
Friday,5:52 AM,22-02-2019
Welcome Guest | RSS

Blog

Main » 2015 » October » 30 » Вещиците - позор и слава
6:54 AM
Вещиците - позор и слава

​Може би всеки от вас е чувал за "лов на вещици", изгаряне на клада на заподозрени, които слушат дявола и вършат каквото той им нареди. В кой момент обаче подобни хора са били обвинявани и в какво точно? И макар че в България от 15-ти до 17-ти век няма такова гонение, ясно е, че става въпрос за практикуващи някаква ерес. Но как хора, които нямат за цел създаване на мрежи от последователи, стават известни на съдебната власт? Тези хора са били знахари или лечители, чието лекуване за останалите е магия. До момента, в който няма сериозна заплаха от тежка беда, тези хора са били добре дошли за обществото със своя друг и по-загадъчен начин на живот. В момента, в който всичко се обърка, тогава обществото вижда в тях отражението на бедата - те са толкова загадъчни, колкото и тъмните сили или незнайният извор на нещастие. И макар никой да няма силни доказателства срещу тази различна личност, тя е непременно отражението на злото. Хиляди хора са обесени в католическа и протестантска Европа, защото болест или нещастие са били предизвикани от неразгадания им ням поглед или по-късно от завист и алчност да се домогне някой до вещите им след смъртта им. Между набедените вещици имало и истински мошеници, които били виновни и се възползвали от доверчиви. Но ако набеденият, без да има каквато и да е вина поне по силата на логиката, си признае, обществото ще го накаже не много строго и ще му прости. Но не признание изтръгват от жертвите на последния или един от последните холокости на набедени в служба на невидими тъмни сили. Това се случва в град Салем, щата Масачузец през 1692 г. Това е процесът, в който позамогнали се хора със завидно успяване в трудности, отказват да бъдат оправдани и предпичитат екзекуция пред позора. Те пледират невинност докрай. В общото 20 екзекутирани души има повечето жени и малко мъже, като тези малцина мъже изказват недоволството си от подобни процеси. Един от тях, Джон Проктър, казва, че преследването на вещици е по-опасно от самите вещици, ако последните въобще ги има.
Неговата съпруга е пощадена поради бременност, но той заплаща за дързостта си с живота си. Как се стига до такова изкривено правосъдие и психоза? Та дори по време на процеса в затвора е задържано четиригодишно момиченце. Освен екзекутираните умират още четирима души в затвора. Може би всичко можело да продължи с чудовищен размах, ако не бе имало отрезвяване. Това било сляпо "правосъдие", основаващо се на показанието на разглезени девойки, които смятали, че са били урочасани. Според тях затова дъщерята на пастора страдала от необясними конвулсии понякога. А и приятелките й чувствали подобно нещо. Даже "виждали" само те "спектрално" влияние и образи, "излъчвани" от "злия" заподозрян. Тези госпожици наистина се взимали за важни, а и никой от възрастните съдебници не се натоварил с проверка на веществени доказателства, нито на разпит на свидетели в защита на обвиняемия. След отрезвяването съдебниците се разкаяли. Не и главният съдия, на име Хаторн - предшественик на писателя Натаниел Хоторн, като последният от срам по повод злополучния лов на вещици си сменя с лека поправка фамилията. Писателят на "Алената буква" трябвало да носи повече от век по-късно позора от кривото съдене. В творбите му присъства и история за прокълнатия му от вещица род, чието проклятие се разваля от любовта на двама млади от двата рода, но на тази история не може да се припише някаква достоверност. Все пак не може да се отрече гениалната му мисъл.
Това, което се случва в Салем, през 20-ти век е използвано от драматурга Артър Милър, който е упрекван, че не издава приятели-комунисти на властите. Той отвръща с написването на "Лов на вещици", разказвайки за този случай, но с красноречив сюжет - ловът е придиктуван от догадки на лична основа, носещи лични облаги. Това поведение на един от любимците на Америка, както и на тогавашната му съпруга Мерилин Монро, свежда до мисълта, че ловът на вещици е по-опасен от самите вещици. А вероятно ловците на вещици просто търсят слава.
На Халоуин или Задушница не вярвайте в поличби и ако смятате, че някой Ви влияе зле, не е нужно да го съдите с догадките Ви, просто не го канете. Така ще му спестите и Вашата инквизиция.
 

Views: 381 | Added by: HR_Specialist | Tags: вещици, Халоуин | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Login form

Search

Calendar

«  October 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Our poll

Къде ще прекарате лятото?

Total of answers: 12

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0