visitor tracking Психология - 4 January 2018 - Blog - ET Neven- Neli Tomova
Friday,7:01 AM,22-02-2019
Welcome Guest | RSS

Blog

Main » 2018 » January » 4 » Психология
9:32 AM
Психология

Предмет: Не самото насилие, а педагогическа грешка причинява травма

Ситуация: Момче на 14 години системно идва в класната стая на жертвата (обекта на насилие) и удря по лицето и главата връстничката си-обект на насилие от друг клас, като преди удрянето й задава въпроси за начина й на живот, музика и други неща, които харесва, но преди да чуе какъвто й да е отговор, я удря. Това се слчува в продължение на месец и половина пред очите на съучениците на обекта на насилие, които разказват от своя гледна точка на класната ръководителка, която не е свидетел на случващото се и прави смущаващо изявление, когато слива в час двата класа - на насилника и на обекта на насилие. Изявлението е, че: има по-слаби и по-силни и те трябва да стоят настрана един от друг (но не казва по какъв начин да стане - например да забрани на наслника да ходи в класната стая на обекта на насилие), смущаващото е, че тя окачествява обекта на насилие като слаб човек, и подсилва егото на насилника. Това изявление класната произнася малко по-късно отново. След изявлението обектът на насилие има чувството и е убедена, че мощността на ударите се засилва. Профил на агресора: момче на 14, което е харесвано от момичета, не е отличник. Избрало е да учи по-усилено при жените-учителки, а при мъжете-учители (изключително малцинство в училището) да се държи хулигански. За жените-учителки той е любимец. Бащата често отсъства, майката е с болно сърце.

Профил на обекта на насилие: момиче на 14 с амбициозни родители

Развой на случая във времето: Момичето е уведомило за случая и родителите си, но те се надяват kласната й да разреши случая, за да не навредят с раздуване на случая. След изявленито класната, то отива при по-големи ученици за помощ, като те заплашват момчето с бой, ако не престане и така то престава. Малко по-късно е с ново поведение - поздравява момичeто вежливо, след което и то така отвръща. Взаимоотношенията с класната обаче се задържат и не се знае как продължават. На 19 момичето осмисля ситуацията и мисли, че е простило и на класната, но на подсъзнателно ниво това вероятно не е така - то страда от главоболие и сърцебиене, търси да прегърне по-възрастни жени и повтаря на родната си майка, че има и друга майка, която трябва да й помогне. Класната и бившата й ученичка се срещат отново като колежки във фирма. Момичето се радва (поне така казва) на срещата си с тази жена, защото е била отличничка по предмета й. Но вижда, че жената леко страни и опитвайки се да я заговори, тя показва явно несъгласие по възгледите на момичето. Нямаме версията на по-възрастната жена, но по-младата казва, че дори не си спомня дали подсъзнателно тя не e изглеждала като млада всезнайка поради разрешения от нея някога случай, за който дори не си спомня по време на заговарянето или пък по-възрастната жена има чувство на вина и за сметка на това си спомня.

Чувства по време и след ситуацията: при обекта на насилие: болка физическа и психическа (т.е. чувства се самота, безпомощност), срам пред съучениците, при останалите участници - неизвестни.

Травмиране и времетраене: Травмата при обекта на насилие трае от 14 до 19 години, тя се дължи по-скоро на изявление на класната, но най-вече на това, че съученичките й най-вече странят вече и поради завист, че момчето, което я е удряло се държи по-вежливо, отколкото с тях. Момент на разясняване и опрощаване от страна на обекта на насилие: "Простих на насилника си 2 дена, след като той престанa, т.е. на 14 години, а на класната като бях на 19, защото си помислих, че един ден мога да имам син, който да е като насилника ми и че това би ме накарало да променя гледната си точка за жертва-насилник. Но срещата и реакцията на по-възрастната жена отново събудиха въпроси: дали аз подсъзнателно бях при срещата с нравоучителен тон, който не осъзнавах? Тогава посъбудих забравения случай и се опитах да бъда по-приятелски настроена и тя ме прегърна веднъж - тогава може би аз демонстрирах моята прошка, след около 14 години след спирането на насилието."

Views: 101 | Added by: HR_Specialist | Tags: психология, Казус, Случай, травма | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Login form

Search

Calendar

«  January 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Our poll

Къде ще прекарате лятото?

Total of answers: 12

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0