visitor tracking Blog - ET Neven- Neli Tomova
Saturday,10:18 AM,24-02-2018
Welcome Guest | RSS

Blog

 Когато четеш роман с описание на Австралия, си казваш: "Наистина ли е толкова различно, природата, климатът, хората с лунички на лицето, лято - около Коледа?" Ще ви спра на "Птиците умират сами" на Колийн Маккълоу, както и на австралийско-американския сериал със същото заглавие, които предлагат две различни главни теми, макар и двете да са спечелили слава. Филмът ни разказва за страстната любов между отец Ралф де Брикасар и Меги Клийри, докато романът за това колко необикновена може да е съдбата на 1 жена и как чрез нейните грижи може да я предвижи в една смислена посока. Майката на Меги казва, че жената е виновна с раждането си, жената не може да управлява съдбата си, не може да копнее за любов. А Меги страда за любов и я желае, и с нейната сила постига хармония в живота, като в книгата тя го прави по-бързо, а във филма импулсивността на героинята кара често да заобикаля тази хармония. Във филма тя има предпочитания към си ... Read more »

Views: 9 | Added by: HR_Specialist | Date: Yesterday | Comments (0)

 След 1 месец очаквайте моята книга „До Доха и напред“. С какво ще Ви зарадва? Или пък провокира? Разказите се отнасят за Далечния Изток, но почват някъде от Средния Изток, където ще се насладите на раздумки с местни в „срамежливите“ им роби, недоумяването им, че не си падаме чак толкова по алкохола. Ще разкажа за Безмитната зона на летището. Ще кажа за чудните сувенири, като например многото черни матрьошки и плюшените камилчета, шаловете от кашмир. Можете да видите навсякъде скулптури на орикс, а това е и символът на Катар. А злато 18 или 22 карата ще Ви примами, но без заветния по европейски щемпел, така че не прекалявайте с покупката му.

 Ще идем близо до връх Фуджи в Япония. Ще пием чай в китайски ресторант около бълбукащ фонтан с шоколад. Ще видим отблизо голяма орхидея или ще се доближим съвсем до коала там, където е техният дом.

Views: 15 | Added by: HR_Specialist | Date: 16-01-2018 | Comments (0)

Предмет: Не самото насилие, а педагогическа грешка причинява травма

Ситуация: Момче на 14 години системно идва в класната стая на жертвата (обекта на насилие) и удря по лицето и главата връстничката си-обект на насилие от друг клас, като преди удрянето й задава въпроси за начина й на живот, музика и други неща, които харесва, но преди да чуе какъвто й да е отговор, я удря. Това се слчува в продължение на месец и половина пред очите на съучениците на обекта на насилие, които разказват от своя гледна точка на класната ръководителка, която не е свидетел на случващото се и прави смущаващо изявление, когато слива в час двата класа - на насилника и на обекта на насилие. Изявлението е, че: има по-слаби и по-силни и те трябва да стоят настрана един от друг (но не казва по какъв начин да стане - например да забрани на наслника да ходи в класната стая на обекта на насилие), смущаващото е, че тя окачествява обекта на насилие като слаб човек, и под ... Read more »

Views: 17 | Added by: HR_Specialist | Date: 04-01-2018 | Comments (0)

​ Когато Ви се случи да сте в САЩ, не изключвайте възможността да посетите невероятното Мексико. Неговата природа и култура ще Ви накара да сте благодарни, че сте го избрали. Там ще видите растението столетник, от което се прави текила, чието наименование е легално само за произведения алкохол от син столетник в мексиканския щат Халиско. Но за да идете в Мексико от САЩ не Ви е нужен полет и много чакане. От пограничните щати на САЩ можете да вземете мексикански или американски автобус (за предпочитане "Грейхаунд"), които имат по-ниски цени за запазен по Интернет билет). Цените са често по-ниски от в България за тези големи разстояния, а мексиканските автобуси са с тоалетни - отделно за мъже и за жени. Удобството ще Ви накара да забравите за дългия път например от Далас до Монтерей. В северните части на страната ще видите не само типичните кактуси "Нопал", чиито плодове с дребни семки се ядат заедно със семките, а кактусовите им листа стават за омлет или като заме ... Read more »

Views: 326 | Added by: HR_Specialist | Date: 05-08-2016 | Comments (0)

​Може би всеки от вас е чувал за "лов на вещици", изгаряне на клада на заподозрени, които слушат дявола и вършат каквото той им нареди. В кой момент обаче подобни хора са били обвинявани и в какво точно? И макар че в България от 15-ти до 17-ти век няма такова гонение, ясно е, че става въпрос за практикуващи някаква ерес. Но как хора, които нямат за цел създаване на мрежи от последователи, стават известни на съдебната власт? Тези хора са били знахари или лечители, чието лекуване за останалите е магия. До момента, в който няма сериозна заплаха от тежка беда, тези хора са били добре дошли за обществото със своя друг и по-загадъчен начин на живот. В момента, в който всичко се обърка, тогава обществото вижда в тях отражението на бедата - те са толкова загадъчни, колкото и тъмните сили или незнайният извор на нещастие. И макар никой да няма силни доказателства срещу тази различна личност, тя е непременно отражението на злото. Хиляди хора са обесени в католическа и протестантска ... Read more »

Views: 299 | Added by: HR_Specialist | Date: 30-10-2015 | Comments (0)

对不起 Duìbùqĭ

对 –a right hand+a thumb (inch)=to treat

不 - bird rising to heaven=no

起 - zou3, to walk (a bent over person with his foot in the part below)+ji3(self , threads in a loom)=qi3, to rise, to get up, to start, to begin

不用谢Búyòngxiè (literally:don’t use thanks)

用to divine, to foretell(bu3)+centre(zhong1)=to use

不客气

客 - a house[mian2] + phonetic(separate or each-ge4)

气 –qi4 – rice+air=manner, spirit, morale

你从哪儿来?

Nĭ cóng năr lái?

Cong2 to follow, to obey (2 people)

nar3=mouth+moon+peak+legs of a child

lai2 to come=ears of wheat hanging from a wheat plant

ni3= a person with (er3) breath which enters inside him and then the breath is separated

Wo3=a hand holding a halberd

我从 ... 来.

Wǒ cóng … lái.

花多长时间 ?

Huā duōcháng shíjiān? How long does it take?

花 – a plant and to change (perso ... Read more »

Views: 396 | Added by: HR_Specialist | Date: 16-01-2015 | Comments (0)

对不起 Duìbùqĭ 对 –a right hand+a thumb (inch)=to treat 不 - bird rising to heaven=no 起 - zou3, to walk (a bent over person with his foot in the part below)+ji3(self , threads in a loom)=qi3, to rise, to get up, to start, to begin 不用谢Búyòngxiè (literally:don’t use thanks) 用to divine, to foretell(bu3)+centre(zhong1)=to use 不客气 客 - a house[mian2] + phonetic(separate or each-ge4) 气 –qi4 – rice+air=manner, spirit, morale 你从哪儿来? Nĭ cóng năr lái? Cong2 to follow, to obey (2 people) nar3=mouth+moon+peak+legs of a child lai2 to come=ears of wheat hanging from a wheat plant ni3= a person with (er3) breath which enters inside him and then the breath is separated Wo3=a hand holding a halberd 我从 ... 来. Wǒ cóng … lái. 花多长时间 ? Huā duōcháng shíjiān? How long does it take? 花 – a plant and to change (person+transform by putting someone upside down), 2 meanings: a flower, to spend 多 - many moons=much, many 长 – a high table+a changed person+death=long, length, duration 时 – the su ... Read more »
Views: 382 | Added by: HR_Specialist | Date: 16-01-2015 | Comments (0)

Lisez une histoire drôle d'un avare et vigilant touriste. Un Bulgare bavard qui personnifie une petite image discrète. Pour lui, les gens se divisent en deux types: les autres personnes qui veulent prendre quelque chose de moi et moi.
Voici:
Views: 716 | Added by: HR_Specialist | Date: 11-03-2013 | Comments (3)

Посещение от Свети Никола
от Clement Clark Moore

By ... Read more »

Views: 697 | Added by: HR_Specialist | Date: 14-12-2012 | Comments (1)

1 2 3 »

Login form

Search

Calendar

«  February 2018  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Our poll

Къде ще прекарате лятото?

Total of answers: 12

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0