visitor tracking Blog - ET Neven- Neli Tomova
Friday,7:08 AM,22-02-2019
Welcome Guest | RSS

Blog

 За мнозина в днешно време кога и как ще те "минат" е съществено важно, а всичко е въпрос на личен избор. Няма да говорим за националната френска гордост Жана Дарк, която умира девствена и едва на 19 години. Ето трима, които познавате отлично и за които не сте подозирали:

1. Елизабет Първа - кралица на Великобритания. Казват, че щата Вирджиния е кръстен на нейното състояние.

2. Ханс Кристиан Андерсен - израснал от нищета прочут датски писател. Казват, че в "Малката русалка" пише за жена, която била гърбава и която той пренебрегнал. А със своята шведска любов той не сполучил. Останал си сам и не изпитал желание за връзка от друг вид.

 За финал човек, който твърдял, че е девствен, но бил хомосексуален и в 30-те си години бил лекуван от венерическа болест, предавана сексуално: Анди Уорхол. За прочутия художник, нарисувал Мерилин Монро, това не е срам. Само дето при него не било истина. Може би е имал предвид девствен по отношение на ... Read more »

Views: 48 | Added by: HR_Specialist | Date: 12-09-2018 | Comments (0)

Най-лесно стигате със самолет или по суша до столицата Гватемала сити от мексиканския град Тапачула - фирма "Галгос ". Посещавайки тази страна, трябва да помислите за стесняване на разходите ви, понеже типичните европейски стоки са с огромни цени и при това търговците не ги обявяват. Например за хляб от 600 гр могат да ви поискат около 6 лв в местна валута на име "кецал", която валута е надценена от американските туристи. Трябва да си купувате бяло сирене (прилича на българското саламурено) и царевични тортийи. Не се препоръчва да пътувате сами, ако не говорите испански или сте жена. Не е добре да имате евро, можете да го обмените само в магазините на "Електра" при една банка в тези магазини за уреди. Не можете да теглите от банкомати с европейска банкова карта.
ВНИМАНИЕ: граничните пунктове са далеч от самите граници, а Ви трябва печат в паспорта. Те не ... Read more »

Views: 31 | Added by: HR_Specialist | Date: 28-07-2018 | Comments (0)

  - Този шоколад в бонбоните не е много като шоколад, но на мен така ми харесва. А-а-а, за пътувания ни бе думата, - така каза хазайката ми. А аз загледах през прозореца и си мислех, че някоя нейна приятелка ще дойде и бонбоните могат да свършат, а всъщност бяха само за нея. Затова затворих кутията.
 - Да, вкус на Австрия. И тъгата по моята приятелка, която бе жертва на недоразбиране и една фалшива любов. Само майка й я оплака. И трябваше да се срамува от това. А тя бе виновна в това, че се влюби в чужденец, който бе решил да се отърве лесно от нея. Тогава бе забранено да напускаш страната, когато си пожелаеш и без предварително да спазваш план. Ние пътувахме в група, а държавата плащаше пътуванията, чиито пари се запълваха и от самите ни участия, а и също така от наградите ни.

 Тя страдаше по рождение от сърце, но си взимаше хапчета и поддържаше добро здраве без стрес. Но се влюби. Той я впечатлил и тя видяла в него надежда да има другар в живота, ... Read more »

Views: 62 | Added by: HR_Specialist | Date: 10-07-2018 | Comments (0)

  В ръцете си носех кутия във формата на сърце с австрийски шоколадови бонбони, която мои ученици и аз получихме в знак на приятелство от австрийски деца. В онзи момент аз трябваше да се покажа доста приятелски пред бъдещата ми хазайка, която ме бе одобрила като наемателка преди няколко дни. Така щяхме да се разговорим за други страни, за наши моменти с други и непознати хора.
 Тя ме прие в бъдещата ми малка стая, която имаше и остъклен балкон. До прозореца, близо до балкона горяха ароматни свещи.
 - От предишната наемателка са. Никак не обичам свещи - не само че напомнят за смъртта, но онази предишната като че ли бе някаква сектантка и си палеше. Успокоявали я, казваше. Сега гледам да догорят докрай. Грехота е да се хвърля.
 Погледнах стаята и си казах, че да ида да живея на другия край на София и то на квартира ме кара да гледам на къщата на баба ми като на палат. В къщата на баба ми обзавеждането е по-добро, защот ... Read more »

Views: 53 | Added by: HR_Specialist | Date: 05-07-2018 | Comments (0)

 Когато четеш роман с описание на Австралия, си казваш: "Наистина ли е толкова различно, природата, климатът, хората с лунички на лицето, лято - около Коледа?" Ще ви спра на "Птиците умират сами" на Колийн Маккълоу, както и на австралийско-американския сериал със същото заглавие, които предлагат две различни главни теми, макар и двете да са спечелили слава. Филмът ни разказва за страстната любов между отец Ралф де Брикасар и Меги Клийри, докато романът за това колко необикновена може да е съдбата на 1 жена и как чрез нейните грижи може да я предвижи в една смислена посока. Майката на Меги казва, че жената е виновна с раждането си, жената не може да управлява съдбата си, не може да копнее за любов. А Меги страда за любов и я желае, и с нейната сила постига хармония в живота, като в книгата тя го прави по-бързо, а във филма импулсивността на героинята кара често да заобикаля тази хармония. Във филма тя има предпочитания към си ... Read more »

Views: 88 | Added by: HR_Specialist | Date: 23-02-2018 | Comments (0)

 След 1 месец очаквайте моята книга „До Доха и напред“. С какво ще Ви зарадва? Или пък провокира? Разказите се отнасят за Далечния Изток, но почват някъде от Средния Изток, където ще се насладите на раздумки с местни в „срамежливите“ им роби, недоумяването им, че не си падаме чак толкова по алкохола. Ще разкажа за Безмитната зона на летището. Ще кажа за чудните сувенири, като например многото черни матрьошки и плюшените камилчета, шаловете от кашмир. Можете да видите навсякъде скулптури на орикс, а това е и символът на Катар. А злато 18 или 22 карата ще Ви примами, но без заветния по европейски щемпел, така че не прекалявайте с покупката му.

 Ще идем близо до връх Фуджи в Япония. Ще пием чай в китайски ресторант около бълбукащ фонтан с шоколад. Ще видим отблизо голяма орхидея или ще се доближим съвсем до коала там, където е техният дом.

http://depositfiles.com/files/h9e8tvpxs

Views: 102 | Added by: HR_Specialist | Date: 16-01-2018 | Comments (0)

Предмет: Не самото насилие, а педагогическа грешка причинява травма

Ситуация: Момче на 14 години системно идва в класната стая на жертвата (обекта на насилие) и удря по лицето и главата връстничката си-обект на насилие от друг клас, като преди удрянето й задава въпроси за начина й на живот, музика и други неща, които харесва, но преди да чуе какъвто й да е отговор, я удря. Това се слчува в продължение на месец и половина пред очите на съучениците на обекта на насилие, които разказват от своя гледна точка на класната ръководителка, която не е свидетел на случващото се и прави смущаващо изявление, когато слива в час двата класа - на насилника и на обекта на насилие. Изявлението е, че: има по-слаби и по-силни и те трябва да стоят настрана един от друг (но не казва по какъв начин да стане - например да забрани на наслника да ходи в класната стая на обекта на насилие), смущаващото е, че тя окачествява обекта на насилие като слаб човек, и под ... Read more »

Views: 101 | Added by: HR_Specialist | Date: 04-01-2018 | Comments (0)

​ Когато Ви се случи да сте в САЩ, не изключвайте възможността да посетите невероятното Мексико. Неговата природа и култура ще Ви накара да сте благодарни, че сте го избрали. Там ще видите растението столетник, от което се прави текила, чието наименование е легално само за произведения алкохол от син столетник в мексиканския щат Халиско. Но за да идете в Мексико от САЩ не Ви е нужен полет и много чакане. От пограничните щати на САЩ можете да вземете мексикански или американски автобус (за предпочитане "Грейхаунд"), които имат по-ниски цени за запазен по Интернет билет). Цените са често по-ниски от в България за тези големи разстояния, а мексиканските автобуси са с тоалетни - отделно за мъже и за жени. Удобството ще Ви накара да забравите за дългия път например от Далас до Монтерей. В северните части на страната ще видите не само типичните кактуси "Нопал", чиито плодове с дребни семки се ядат заедно със семките, а кактусовите им листа стават за омлет или като заме ... Read more »

Views: 401 | Added by: HR_Specialist | Date: 05-08-2016 | Comments (0)

​Може би всеки от вас е чувал за "лов на вещици", изгаряне на клада на заподозрени, които слушат дявола и вършат каквото той им нареди. В кой момент обаче подобни хора са били обвинявани и в какво точно? И макар че в България от 15-ти до 17-ти век няма такова гонение, ясно е, че става въпрос за практикуващи някаква ерес. Но как хора, които нямат за цел създаване на мрежи от последователи, стават известни на съдебната власт? Тези хора са били знахари или лечители, чието лекуване за останалите е магия. До момента, в който няма сериозна заплаха от тежка беда, тези хора са били добре дошли за обществото със своя друг и по-загадъчен начин на живот. В момента, в който всичко се обърка, тогава обществото вижда в тях отражението на бедата - те са толкова загадъчни, колкото и тъмните сили или незнайният извор на нещастие. И макар никой да няма силни доказателства срещу тази различна личност, тя е непременно отражението на злото. Хиляди хора са обесени в католическа и протестантска ... Read more »

Views: 381 | Added by: HR_Specialist | Date: 30-10-2015 | Comments (0)

对不起 Duìbùqĭ

对 –a right hand+a thumb (inch)=to treat

不 - bird rising to heaven=no

起 - zou3, to walk (a bent over person with his foot in the part below)+ji3(self , threads in a loom)=qi3, to rise, to get up, to start, to begin

不用谢Búyòngxiè (literally:don’t use thanks)

用to divine, to foretell(bu3)+centre(zhong1)=to use

不客气

客 - a house[mian2] + phonetic(separate or each-ge4)

气 –qi4 – rice+air=manner, spirit, morale

你从哪儿来?

Nĭ cóng năr lái?

Cong2 to follow, to obey (2 people)

nar3=mouth+moon+peak+legs of a child

lai2 to come=ears of wheat hanging from a wheat plant

ni3= a person with (er3) breath which enters inside him and then the breath is separated

Wo3=a hand holding a halberd

我从 ... 来.

Wǒ cóng … lái.

花多长时间 ?

Huā duōcháng shíjiān? How long does it take?

花 – a plant and to change (perso ... Read more »

Views: 489 | Added by: HR_Specialist | Date: 16-01-2015 | Comments (0)

1 2 3 »

Login form

Search

Calendar

«  February 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Our poll

Къде ще прекарате лятото?

Total of answers: 12

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0